WARSZTATY nr 1

 WARSZTATY KULINARNE "MATEMATYCZNE SŁODKOŚCI"

Za nami już warsztaty kulinarne pod tytułem „Matematyczne słodkości”. 

Uczestnicy zajęć wykorzystując umiejętności matematyczne przeprowadzili reakcję chemiczną w wyniku której powstały przepyszne babeczki. Okazało się, że wiadomości dotyczące masy i objętości przydają się, gdy burczy w brzuchu lub chce się zaprosić znajomych na małe co nieco.

A oto jak przygotowywaliśmy matematyczne słodkości...


















MUFFINY POTRÓJNIE CZEKOLADOWE

Składniki:

ü  230 g mąki pszennej

ü  150g brązowego cukru

ü  50g kakao

ü  2 łyżeczki proszku do pieczenia

ü  0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

ü  1 tabliczka gorzkiej czekolady

ü  1 tabliczka mlecznej czekolady

ü  1 tabliczka białej czekolady

ü  3 duże jajka

ü  100g masła

ü  300ml śmietany 18%

Sposób przyrządzenia:

Siekamy czekoladę. W rondelku roztapiamy masło. Przygotowujemy dwie miski. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. W drugiej misce mokre składniki: jajka, wystudzone masło, śmietanę. Łączymy zawartość dwóch misek, po wymieszaniu dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy.

Rozlewamy do foremek.

Pieczemy w temp. 200°C przez 25 min w piekarniku z termoobiegiem.